Sülük Uygulama Terapisi
Çok sayıda sülük çeşidinden yaklaşık 15 tür tedavide kullanılır. Dünyada ve ülkemizde en çok Hirudo Medicinalis ve Hirudo Verbana türleri kullanılmaktadır.
Bu sülüklerin baş kısmı sivri olup, küçük bir üçgen şeklindeki vantuzunda üç çenesi olup yaklaşık 300 kadar çok küçük diş bulunur. Üst dudak yanlarında 5 çift ancak zor görünecek küçük gözleri bulunur. Arka ucundaki tutunma vantuzu daha iricedir. Boyu 2- 20 cm, ağırlığı 2-6 gr. arasındadır. Suda yüzme ve dalgalanma, karada sürünme hareketleri yapabilirler. Vücut yüzeyleri gaz alış verişine uygun olduğundan titreyerek salınma yaparak solunumu sağlarlar. Havanın oksijenini de kullanırlar. Ortalama sıcaklarda (16-20 santigrat derece) yaşarlar. Bekletilme sırasındaki ideal sıcaklık 4- 13 santigrat derecedir. Sıcaklık artınca daha sık beslenme ihtiyacı duyarlar. Hava almayacak şekilde kapalı kaplarda, klorlu sularda yaşayamazlar. Kaplarının en az dörtte biri hava boşluğu olacak şekilde olmalıdır. Suları kirlenip renk değiştirmeye başladığında suları yenilenmelidir. Bir litre suya ortalama on adet sülük konulabilir. Omurgasız olduklarından çok küçük deliklerden geçebilirler. Her beslenmede vücut ağırlıklarının 8- 10 katı kadar kan emebilirler, beslenme sonrası bir yıla kadar hatta daha fazla süre beslenmeden yaşayabilirler. Fazla ışıktan zarar görürler. Kaplar kimyasal maddelerle temizlenmemeli, suyuna beslenme gayesiyle hiçbir madde konulmamalıdır.
Doğadan toplamak yerine, kontrolleri yapılan, izinli sülük üretme çiftliklerinde yetiştirilen ve bir defa kullanılan tıbbi sülükler kullanılmalıdır. Sülüklerin ağızında gram negatif bakteriler ve diğer ajanlar bulunur. Sülük uygulanacak kişiye bunların bulaşmaması için uygulama öncesi uygun antiseptik madde solüsyonlarında sterilizasyonları yapılır.(% 80 eradike edilebilir.) Yani tamamı yok edilemediğinden yine de enfeksiyon ve alerji riski her zaman vardır. Kullanılan malzemeler steril olmalıdır.
Uygulama sırasında dikkat edilmezse, kulak, ağız, burun boğaz, solunum yolları, anal, üro-genital bölgelere kaçabileceği, yumuşak bölgelerde cilt altına inebileceği unutulmamalıdır.
Sülük yapıştıktan sonra 5-15 dakika içerisinde etkili maddelerini yapıştığı yere verdiğinden, o bölgeden bir miktar kanın boşaltılması gerekmiyorsa, sülüğün tamamen doyup kendiliğinden bırakmasını beklemeden alkollü ya da tuzlu pamukla sülüğün emme yaptığı uç kısmına müdahale ile emmeyi bırakıp ayrılması sağlanabilir.
Sülük uygulaması Sağlık Bakanlığının uygun gördüğü eğitim merkezinden eğitim almış, uygulamaları yapmış, Sağlık Bakanlığından Sertifikalı hekimler tarafından uygulanır. Uygulamaya yetkili sağlık kuruluşlarının, Sağlık Müdürlüklerince kontrolü yapılıp, açılmasına izin verilerek denetlemeleri yapılmaktadır.
Uygulama öncesi kişinin muayenesi yapılır, var olan hastalıkları, tahlilleri, kullandığı ilaçlar değerlendirilip tedaviyi destekleyici, tamamlayıcı, olarak belli alanlarda kullanılır. Kullandığı ilaç yoksa sadece sülük uygulaması yapılabilir ya da diğer tamamlayıcı tedavilerle birlikte uygulanabilir.
Sülük uygulaması yapılmasına ve nasıl yapılacağına karar verilip gerekli önlemler alınarak uygulanır. Özellikle halkımızın kan sulandırıcı dediği, pıhtılaşmayı yavaşlatan ve pıhtı çözücü olarak etkisi olan ilaçlarla benzer etkileri nedeniyle, birlikte kullanılmaları tehlikeli olabilir.
Uygulama sonrası, kullanıldıktan sonra imha edilmiş sülükler de dahil tıbbi atıklar uygun şekilde Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmenliğine uygun olarak torbalanıp bekletilir, Tıbbi Atık toplama yetkililerine teslim edilir.
Ürün Bilgisi İste
Benzer ürünler
Toplam : 5 Total/ Sayfalar : 1