GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP
GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP
-
GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP NEDİR?
İnsanlık var olduğundan beri diğer canlılarla birlikte yaşama mücadelesi verdi. Bitkilerden, hayvanlardan besinlerini temin etti. Doğayı gözlemledi. Hayvanların hastalanınca normalde yemedikleri besinleri yediklerini gördü. Avdan dönen yaralı kaplanın yaralı bölgesini su kenarında yetişen söğüt ağacının kabuklarına yasladığını, sürttüğünü gördü. İnsanlar hastalandıklarında, yaralandıklarında bu gördüklerini kendileride uyguladılar.Örneğin savaşta yaralı dönen askerlerin yara bölgelerini suda yumuşatılmış söğüt kabuklarıyla örtüp ağrılarının azaldığını gördüler. Bazen de bitkilerin şekillerine bakarak hangi hastalıklara iyi gelebileceğini düşündüler. Neticede zamanla bilgi birikimleri oldu yeni nesillere ve diğer insan topluluklarına bu bilgiler gelişerek aktarıldı.
Hekimlerin geçmiş çağlarda, hastalıklarına çare bulmak için gelen hastalarına bir çözüm bulamazlarsa şöyle bir yol izledikleri anlatılır.
- Hastaya pazar yerine git,dikkat çekecek renkli bir halı üzerine otur. Sana niçin böyle oturup etrafa bakınıyorsun diye soracaklardır.
-Onlara şöyle bir derdim var derman arıyorum de. Benzer hastalığı geçirmiş olanlar neler yapıp fayda gördüklerini sana anlatacaklardır. Bu anlatılanları,önerilenleri gel bana anlat derlermiş. Bunların içinden uygun olanları kendi bilgileriyle birlikte değerlendirip hastayı tedavi etmeye çalışırken, bu bilgileride kayıt altına alırlarmış
Zamanla faydasız uygulamalar, uygulanmayıp unutulmuş kaybolup gitmiş, faydalı olan uygulamalar günümüze kadar devam edegelmiş
Tıbbi bilgiler diğer bilim dallarıyla birlikte gelişti. Günümüzdeki çok hızlı gelişen teknolojik ilerlemelerden Tıp Bilimi de nasibini aldı. Laboratuvar ve görüntüleme teknikleri çok gelişti. Çok başarılı ameliyatlar yapılır oldu. Aşıların yaygınlaşması, temiz suya ulaşımın kolaylaşması, atıkların uygun şekilde toplanması,sağlık hizmetine ulaşımın kolaylaşmasıgibi faktörler sayesinde ortalama ömür uzadı.Ancak çevre kirliliği, daha bol gıdaya ulaşmak için tarımdaki ve hayvancılıktaki uygulamalar, hazır paketli gıdalarda raf ömrünü uzatacak maddeler kullanılması gibi durumlar sağlık sorunlarına neden oldu. Neticede hızlı yaşamın, çok çalışmanın çok kazanmanın çok harcamanın çok yemenin getirdiği olumsuzluklar kronik hastalıkları artırdı. Uzun yaşayan ama huzursuz, güçsüz, yorgun, ağrı çeken, yemede içmede sorunlar yaşayan, hareket becerileri azalan,unutkanlık, bunama gibi zihinsel sorunları olan ve sosyal uyum bozuklukları yaşayanlarımız çoğaldı.
Sağlık sorunlarının çözümünde yeni arayışlar başladı. Esasında tüm Dünyada oluğu gibi Ülkemizde de, koruyucu tıp ve çağdaş tıp uygulamaları yanında geleneksel uygulamalarda devam edegelmiştir.
Türk Tabipler Birliği- 2017’de yayımladığı Tıbbın Alternatifi Olmaz! Geleneksel Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları adlı kitapçığından aldığım bilgide; Dünya Sağlık Örgütü’nün 2000 yılındaki verilerinde göre Geleneksel Alternatif Tamamlayıcı Tıp uygulamalarının kullanım sıklığı Afrika’da %80, Kanada’da %70, Avustralya’da%48, A.B.D’ de %42, Belçika’da %38, Fransa’da%49 dur. (Sayfa 11)Aynı kitapta Türkiye’de bu oranın %42-70 ‘lerde olduğu bilgisi verilmiştir.(Sayfa 12)
Durum böyle olunca diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bu konunun ele alınması değerlendirilmesiyanlış uygulamaların önlenmesi, temiz ortamlarda ve eğitimli kişiler tarafından yapılması,atıkların uygun şekilde toplanması, zararsız hale getirilmesi, yapılan uygulamaların bilimin kurallarına uygun olması ve geliştirilmesi gibi düşüncelerle çalışmalar yapıldı.
04.02.2014 tarihli ve 28903 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ’’Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmenliği’’ ve 27.10.2014 tarihli ve 29158 sayılıResmi Gazete’de yayımlanan ‘’ Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmenliği’’ ile eğitimler ve uygulamalar başlamış oldu.
Alternatif denilince, onun yerine bunu kullan anlamına gelmektedir. Bu yaklaşım uygun görülmemekte, kullanmakta olduğu ilaçlar, öneriler, uygulamalar devam ederken bunlarla uyumlu Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ilave edilmesi uygun görülmektedir.Tedavilerden olumlu sonuçlar alındıkça kullanılmakta olan ilaçlar azaltılabilir, kesilebilir hale gelir. Halen hasta herhangi bir tedavi görmüyorsa, gerekli muayene ve değerlendirmeler yapılıp uygun Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamalarına başlanabilinir ya da başlanmaz. Hastayı tedavi etmekte olan hekimin ilave uygulamalardan haberi olması gerekir. Örneğin kan akışkanlığını artırıcı ilaç kullanmakta olan hastanın aynı etkiyi gösteren bir bitkiyi ilaç niyetiyle hatta beslenme gayesiyle kullanması hastada kanamaya yatkınlığı artırabilecektir. Faydasını beklediğimiz her uygulama etkisi olduğu için faydalıdır. Bu etkinin miktarı azsa faydasız, çoksa zararlı olabileceğini bilmemiz gerekir.
Hastalıklardan korunmanın, tedavi olmaktan daha kolay ve daha başarılı olduğunu hepimiz biliriz. Hasta ve hasta yakınları ile birlikte neler yapılabileceği, yaşam şeklinin değiştirilmesi, zararlı alışkanlıkların yerine faydalı alışkanlıkların kazanılmasının yolları aranmalıdır.
Sağlık sorunlarımızın çözümünde teknoloji çok öne geçti. Oysa hasta bütüncül bakışla değerlendirilmelidir.Kişinin, soy geçmişinin sağlık sorunları,aile çevresinin sağlık sorunları, iş ortamı, ekonomik durumu, beslenme şekli, alışkanlıkları, psikolojik ve sosyal sorunlarının da değerlendirilip neler yapılabileceği hastaylabirlikte kararlaştırılmalıdır.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamalarının ilmin kuralları içinde eleştirilmeye geliştirilmeye ihtiyacı vardır diye düşünüyorum.
Böyle öğrendim, böyle anlıyorum. Sevgi ve saygılarımla sağlık ve huzur diliyorum.
Dr. İsmail SÜRGİT
Muayenehane Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Ünitesi Yetkili Hekimi
Apiterapi (Bal arısı ürünleriyle tedavi uygulama)
Fitoterapi (Tıbbi bitkilerle tedavi uygulama)
Kupa terapi (Kupa – hacamat- ile tedavi uygulama)
Ozon terapi (Ozon –Oksijen karışımı ile tedavi uygulama)
Sülük terapi (Tıbbi sülük ile tedavi uygulama)